FaceBook'ta paylaş

Ekleyen ITTMT Ekim - 28 - 2011 İhsan Özer için yorumlar kapalı

Mehmet İhsan Özerİhsan ÖzerSanat Yönetmen Yardımcısı

1961’de İstanbul’da doğdu. İlk eğitimini Bayezit İlkokulu’nda, orta ve lise eğitimini Vefa Lisesi’nde tamamladı.

1978’de girdiği İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler Bölümü’nden 1982 yılında mezun oldu. Bu süre içinde Ruhi AYANGİL, Demirhan ALTUĞ, Ercümend BERKER, Tülûn KORMAN, Metin ÖRSER, Yalçın TURA, Ergen KORKMAZ, Haydar SANAL ve Saadet GÜLDAŞ gibi çeşitli hocalar ile çalıştı.

1981’de T.R.T. İstanbul Radyosu stajyer saz san’atçısı sınavını kazanarak, bir süre bu kurumda, çeşitli zamanlarda İ.Ü. Devlet Konservatuvarı Türk Müziği İcra Heyeti’nde ve 1988–1990 yılları arasında da Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda kanun sanatçısı olarak görevde bulundu.

Bekir Sıdkı SEZGİN, Alaeddin YAVAŞÇA, İnci ÇAYIRLI ve Rıza RİT gibi ses ustalarına kanun sazı ile eşlik etti.  Cinuçen TANRIKORUR, Abdi COŞKUN, İhsan ÖZGEN, Mutlu TORUN ve Necdet YAŞAR gibi çok kıymetli saz ustalarıyla da birlikte müzik yapma imkânı buldu. Ayrıca “Sarband” ve “Pera Ensemble” isimli toplulukların konserlerinde ve bu toplulukların yayınladığı 12 CD de kanun çaldı.

1986–1988 yılları arasında İ.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Ses Cinsleri ve çeşitli Akortlar Açısından Türk Müziği’nde Koro” konulu tez ile Yüksek Lisans, 1995 yılında da “Türk Müziği İcrasında Yönetim” konulu tez ile San’atta Yeterlik eğitimini tamamladı.

Beste çalışmaları da olan İhsan ÖZER’in solo, koro ve orkestra için yazılmış çeşitli eserleri, Uluslararası İstanbul ve Yapı Kredi Festivallerinde, “Ayangil Türk Müziği Orkestra ve Korosu” tarafından icra edildi. Ayrıca bir eseri, T.R.T. kurumunun 1990 yılında düzenlediği “Türk Sanat Müziği Beste Yarışmaları” saz eserleri dalında mansiyon kazandı.

1993 yılında çalışmalarına başladığı Santur sazını ilk defa aynı yıl 21. Uluslararası İstanbul Festivali kapsamındaki İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nun konserinde çaldı. Bu enstrüman ile ilgili çalışmalarını, kendi topluluğu ile “Bezmara” isimli toplulukta sürdürmektedir.

1987–1998 yılları arasında İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğrenci orkestrasının şefliğini yaparak, bu topluluk ile TRT için 9 bölümden oluşan seri bir televizyon programı çekti ve çeşitli mekânlarda birçok konser verdi.

1998–1999 ve 2000 yıllarında (CRR, GS Lisesi, AKM “İstanbul Festivali”) solistliğini Melihat GÜLSES’in yaptığı konserlerde, sanatçıya eşlik eden özel bir orkestranın şefliğini yaptı.

2001 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının, Dünya Tiyatrolar Günü için sahneye konulan “Hamlet 2001 Ustalarımıza” isimli performansın müziklerini besteledi.

2003 yılında Cemil Topuzlu Açıkhava sahnesinde Ahmet ÖZHAN’a eşlik eden büyük orkestra ve koronun düzenlemelerini ve şefliğini yaptı.

Solistliğini Ahmet ÖZHAN’ın yaptığı “Ateş-i Aşk” isimli 5 CD nin, “İlahiyât-ı Kenan”, “Padişah Bestekârlar”, “Ramazan İlâhileri”, “Edeb Yâ Hû”, İrfân-ı Aşk” ve “Hulûs-i Aşk” ayrıca Tanburi Abdi COŞKUN’un icra ettiği “Osmanlı Müziği (Amanruya)“ isimli CD lerin müzik yönetmenliğini yaptı.

1985–2003 yılları arasında İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitimi, Kompozisyon, Temel Bilimler ve Müzikoloji Bölümleri’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

2005 yılında Ahmet Hamdi TANPINAR’ın “Geçmiş zaman elbiseleri” ve Sabahattin ALİ’nin “Komik-i Şehir” adlı romanlarından uyarlanan televizyon filmleri ile 2006 yılında “İki Şehir” isimli belgesel filmin müziklerini yaptı.

2006 yılında Ahmet ÖZHAN’ın yorumladığı Hz. Mevlânâ’nın günümüz Türkçesine çevrilmiş sözlerinden oluşan “Mevlânâ’nın dilinden Sevgiliden Hâtıralar” isimli albümdeki eserlerin bestelerini ve müzik yönetmenliğini yaptı. CD deki eserleri İş Sanat Konser Salonu’nda, Ankara Milli Şûra Salonu’nda, ve CRR Konser Salonu’nda Senfonik Orkestra ile icra etti.

2007 yılında Mesnevi’nin ilk 18 beyiti üzerine bestelediği “Gel” isimli eseri, CD olarak T.C. Merkez Bankası tarafından yayınlandı.

Cemal Reşit Rey konser salonunun 2010-2011 sezon açılışında, solistliğini Ahmet ÖZHAN ve Hakan AYSEV’in yaptığı Enderûn-i Hümâyûn’dan Musikay-i Hümâyûn’a başlıklı konseri, CRR Senfoni Orkestrası ve CRR Türk Müziği Topluluğu’ndan oluşan orkestra ile yönetti.

2011 Yılında “Endülüsten Anadolu’ya “ isimli projede, Hakan AYSEV’in solistliğinde Dostluk Senfoni Orkestrası ile konser verdi.

2011 yılında kanun sanatçısı Bahadır Şener’in solist olarak katıldığı Saraybosna Filarmoni Orkestrasını yönetti.

2012 yılında Tim Maslak Show Center’de, 60 kişilik senfonik orkestra ile solistliğini Melihat GÜLSES’in yaptığı konserin şefliğini yaptı.

2013 yılında, yetiştirdiği kanun öğrencilerinden oluşan İhsan ÖZER Kanun Orkestrası ileTellerin Niyâzı” isimli CD çalışmasını gerçekleştirdi.

2014 yılında Tim Maslak Show Center’de, Ahmet ÖZHAN’ın solistliğinde Senfonik Orkestra ile “Mevlânâ’nın dilinden” konserini verdi.

Halen, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nda Sanat Yönetmen yardımcısı, koro şefi ve kanun san’atçısı, Haliç Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmekte olan İhsan ÖZER, kemençe sanatçısı Lütfiye ÖZER ile evli olup iki çocuk babasıdır.

Etiket : , Özgeçmişler

Comments are closed.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.