FaceBook'ta paylaş

Ekleyen ITTMT Ocak - 2 - 2014 Yorum Ekle

Tayyip Zeki SözenÇok sevdiğim rahmetli Babacığım Doğan Sözen ile sevgili anneciğim Nevzade Sözen Sivas-Gürün doğumludur.1961 yılında İstanbul Kuzguncuk’a gelmişler.6 Temmuz 1969 yılında da Üsküdar’a yerleşmişler.Üsküdar’a yerleştikten dört gün sonra yani 10 Temmuz 1969’da ben dünyaya gelmişim.Çocukluk yıllarım Üsküdar’da geçti. Hayatım boyunca Üsküdar’lı olmayı hep büyük bir şans olarak gördüm!

Üsküdar Paşakapısı İlkokulunun ardından Haydarpaşa Lisesini, sonra da Anadolu Üniversitesi İktisat Fakultesi’ni bitirerek lisans eğitimimi tamamladım.

Müziğe olan ilgim çok küçük yaşlarda ritim enstrumanlarını çalma merakım ile başladı. Evde masa, sandalye, tencere hiç fark etmiyordu dinlediğim her parçaya bu materyallerle eşlik ediyordum.

1979 yılında annem, bana bir ritim enstrumanı aldı. Ritim merakım ortaokul ve lise yıllarında da artarak devam etti. Artık daha bilinçli ritim çalabiliyordum ve güzel sesli arkadaşlarıma iştirak edebiliyordum.

Lise yıllarında kalın kitaplar, defterler, sıralardan faydalanarak sınıfımızda bir ritim grubu oluşturmuştuk. 1980’li yıllardaki Big in Japan, Midnight Man , Size Selam Getirmişem , Karanfil Deste Gider gibi parçalardan oluşan bir repertuar bile yapmıştık. Liseler arası şarkı yarışmalarına katılmıştık.

Lise üçüncü sınıfta çok sevdiğim Rehberlik Hocam Fatma Oğuz , Üniversite Seçme Sınavlarında uygun tercih yapmamız için bizi 120 soruluk bir teste tabi tutmuştu. Bu test soruları, o zamanlarda Cambridge Üniversitesi tarafından hazırlanmıştı. Sonuç beni şaşırtmıştı, ailemde hatta sülalemde bile bir müzisyen yokken bende müzik yeteneği %80 çıkmıştı. % 10 da yabancı dil ve diğerleriydi.

Neyzen olmamda en fazla ablamın teşviki oldu. Bir gün sevgili ablam Edibe Sözen bana İstanbul Üniversitesinde iki öğrencisinin Ney üflediklerinden bahsetti. O zamanlar kırk yıl hatta kırk asır düşünsem Ney üfleyeceğim aklıma gelmezdi. Üstelik sigara da içiyordum, hay Allah işim zordu! Bu iki öğrenci evimize geldiler, beni Ney ile tanıştırdılar, Ney üflediler. Sazdan son derece etkilenmiştim. Kendilerinden “bana bu sazı öğretir misiniz?” diye rica ettim ve beni kırmadılar üç ay kadar evlerinde Ney dersleri aldım. Ablamın Üniversiteden öğrencisi olan bu neyzen, bildiğimiz esas ismi ile “Arkın” şimdiki adıyla Mercan Dede idi.

Bir süre sonra Mercan Dede, ileri bir seviyeye geldiğimi, artık kendisinden değil de hocası Ömer Erdoğdular’dan Ney derslerine devam etmemi önerdi. Müziğin kolay olmadığını hatta içine girildikçe zorlaştığını artık anlamıştım. Bunun için müzik konusunda eğitim almak istedim ve Emin Ongan Üsküdar Musıki Cemiyeti sınavlarına girdim.Sınavları kazanıp müzik eğitimi almaya başladım.

Üsküdar Mûsıki Cemiyeti’nde İstanbul Radyosu ritm sanatçısı sayın Vahit Anadolu , Bestekâr hoca sayın Âmir Ateş , nazariyat hocası sayın Varujyan Zilciyan ,bestekâr hoca sayın Fethi Karamahmutoğlu, bestekâr hoca sayın Nihat Adlim , şef ve bestekâr sayın Şeref Çakar ve nazariyat hocamız sayın Metin Özçamlı hocalarımdan nazariyat, usûl, solfej, repertuar ve edebiyat dersleri aldım.Kendilerine sonsuz şükranlarımı arz ediyorum.

Hocaların hocası sevgili Ömer Erdoğdular hocamla ise 1989 yılında tanıştım.Kendilerinden yaklaşık 5 sene evinde her hafta cuma günleri ders aldım. Artık Neyzen Zeki olarak biraz trend yapmıştım. Cemiyetimizin konser ve radyo kayıtlarına bizzat katılıyordum, bana hocalarım taksimler yaptırıyorlardı.

Yaklaşık yüzden fazla konser çalmıştım. Bu arada Cemiyette geçen zamanım 5 yıl olmuştu.

1992 yılında 1 yıl kadar İstanbul Üniversitesi İcra Heyeti ‘nde misafir sanatçı olarak görev yaptım.

2005 ve 2006 yıllarındaSabancı Üniversitesi ‘nde de öğretim görevlisi(ney dersleri) olarak çalıştım.

Farklı müzik arayışları, değişik projeler, mehter ve senfoni konserleri, Okay Temiz ile Caz Denemeleri konserleri, Lirik Tarih Gösterileri… değişik müzik gruplarındaki kişilerle tanışmama neden oldu. Hatta bu kişilerden bir tanesi de benim bugünkü hayat arkadaşım sevgili eşim Gül Tekinson Sözen ‘di.

1991 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Tarihi Türk Müziği Topluluğu sınavlarını kazandım. Görevimi gerek Mehter Müziği icrası, gerek Klasik Türk müziği icrası ve gerek solo icra olarak yurt içinde ve yurt dışında sürdürüyorum.

http://www.neyzenim.com

Etiket : , Özgeçmişler

Bir yorum yazın.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.